
maj 21, 2021
Patison to dyniowate warzywo przypominające cukinię lub dynie. Dodatkowo jest lekkostrawne i mało kaloryczne, mające delikatny smak. Dlatego poleca się go osobom na diecie jak i tym, którzy lubią łagodną, lekką kuchnię.
Jak przyrządzać patisona?
Patisona najlepiej traktować podobnie do dyni lub cukinii. Tak samo jak te warzywa patisony można smażyć, zapiekać, faszerować, gotować czy przyrządzać z nich zupy. Nie ma najmniejszych przeciwwskazań by do dania z cukinią lub dynią dodać patisona jako urozmaicenie.
Patisony potrawy
Przykładowym daniem z patisonów i cukinii może być zupa z kaszą jaglaną . Bardzo sycące danie odpowiednie na diecie.
Potrzebujemy :
- 2 patisony – około 800 gram,
- 1 cukinię,
- 1 szklankę kaszy jaglanej,
- ugotowaną marchewkę,
- 1,5 litra rosołu,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ⅓ szklanki śmietany,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- pieprz ziołowy,
- tymianek,
- ząbek czosnku,
- preferowany przez nas tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cukinie i patisony obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, po czym wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając. Potem zdejmujemy z ognia i rozcieramy blenderem miękkie warzywa. Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zblendowanych warzyw. Całość zalewamy rosołem, dodając śmietanę i pietruszkę. Przeciskamy czosnek przez praskę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Mieszamy co jakiś czas.
Do gotowej zupy dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy i podajemy smaczny, ciepły posiłek.
Drugą propozycją są placki z patisona i cukinii . Są to delikatne, pyszne i łatwe do zrobienia placuszki idealne na obiad lub kolacje.
Potrzebujemy :
- 1 cebuli,
- 1 cukinii,
- 1 patison,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 jajka,
- mąka do zagęszczenia ciasta – według potrzeby,
- pieprz,
- sól,
- olej,
- cukier lub śmietana do gotowych placków.
Przygotowanie
Patisona, cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Starte warzywa doprawiamy i łączymy z jajkami i mąką. Ciasto ma być gęste, więc dodajemy tyle mąki ile jest to potrzebne. Jeśli nie chcemy dużo jej dodawać możemy najpierw osolić warzywa i zostawić na godzinę, a następnie za pomocą łyżki odlać nadmiar wody.
Ciasto nakładamy na nagrzaną patelnię łyżką i formułujemy w placuszki. Smażymy z obu stron.
I gotowe.
Najnowsze komentarze