zespół adehade – nieinwazyjny lifting twarzy Warszawa

Kaczka na stół

Kaczka na stół

mar 16, 2021

Kaczka to rzadziej pojawiające się na polskim stole mięso, które w niczym nie ustępuje kurczakowi i które nie potrzebuje większych świąt, by sprawdzić się jako główne danie smacznego obiadu. Co takiego można przygotować? Polecają się potrawy z kaczki gotowanej, które mają mniej tłuszczu od dań smażonych i mogą być konsumowane przez każdego, nawet dzieci.

Jej królowa, kaczka

Przygotowywanie kaczki wielu ludziom kojarzy się z uroczystym obiadem podczas świąt Wielkiej Nocy czy też Bożego Narodzenia, jednak ze względu na swoje właściwości powinno się przyrządzać ją znacznie częściej. Jak każdy inny drób mięso kaczki to niesamowicie dobre źródło pełnowartościowego białka, ale nie tylko – jej spożywanie wiąże się również z dostarczeniem składników mineralnych, w szczególności sporej ilości selenu i cynku, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.

Kacze mięso jest źródłem witamin z grupy B, które przyczyniają się do wspomożenia pamięci i funkcjonowania układu nerwowego. Znaleźć w nim można także żelazo, które przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, zapewnia odpowiedni poziom hemoglobiny i zapobiega wystąpieniu anemii. Zawarty w kaczym mięsie fosfor wzmacnia kości i zęby, chroni przed próchnicą i osteoporozą.

Mięso kaczki jest tłustsze od mięsa kurczaka, jednak dostarcza również szereg potrzebnych witamin. Chcąc zmniejszyć jego kaloryczność, należy przygotować je bez skóry. Dobrym sposobem jest również jego ugotowanie.

Poniżej zaprezentowano przepis na potrawę z gotowanej kaczki – podaje się ją z gotowanymi ziemniakami i surówką, tą lubianą, na przykład z rzodkiewki i szczypiorku.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól do smaku
  • 1 kostka rosołowa

Przygotowanie

Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do garnka.
Zalać wodą, by zakryć mięso.
Dodać warzywa oraz kostkę rosołową, posolić do smaku.
Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyciągnąć z bulionu.
Podawać jak wspomniano wyżej – z ziemniakami, najlepiej młodymi, i ulubioną surówką.