zespół adehade – nieinwazyjny lifting twarzy Warszawa

Sałatka idealna na lato

Sałatka idealna na lato

listopad 24, 2020

W porze letniej chcemy jeść lekkie i orzeźwiające potrawy. Nie sprawdzą się wówczas dania rozgrzewające czy mocno przyprawione. Najlepszym pomysłem na lekki a jednocześnie zdrowy posiłek będą pyszne sałatki. Warto pamiętać o wykorzystywaniu produktów sezonowych, które właśnie latem smakują najlepiej i są bardzo łatwo dostępne. Świetnym pomysłem będzie zatem letnia sałatka z kalafiorem pomidorem i jajkiem.
Kalafior to bardzo pyszne i zdrowe warzywo. Można go określić jako „bombę witaminową”. W swym składzie zawiera bardzo dużo witamin C i K i beta-karotenu. Ma działanie antyrakowe, oczyszcza organizm i wspomaga dobre trawienie. Ma również właściwości przeciwzapalne i wpływa bardzo pozytywnie na poprawną pracę serca i mózgu. Poprawia także funkcjonowanie wątroby i nerek, powinniśmy zatem przyrządzać go bardzo często, szczególnie latem. Wówczas mamy go na wyciągnięcie ręki. Możemy przyrządzić kalafiora gotowanego, wykorzystać jako główny składnik sałatek czy zup albo zrobić z niego pyszne purée.
Działanie antyrakowe mają także pomidory. W ich składzie znajdziemy wiele witamin, minerałów i soli odżywczych. Potas, mangan, kwas foliowy, witaminy C, A i K oraz te z grupy B – to tylko część pozytywnych składników, które znajdziemy w pomidorach. Pomidory wykorzystujemy w kuchni powszechnie – są głównym elementem ketchupów, przecierów, soków i koncentratów. Możemy zrobić z nich pyszną zupę, sosy albo dodać do smacznej sałatki.
Świetnym dopełnieniem takiej sałatki będzie również sos czosnkowy. Chociaż możemy kupić gotowy sos, to zawsze lepiej będzie przyrządzić go samodzielnie.

Składniki

Potrzebujemy średniej wielkości kalafiora, dwa większe pomidory, cztery jajka i koperek.
Na sos czosnkowy: małe opakowanie gęstego jogurtu (greckiego), dwie łyżki majonezu, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Przygotowanie sałatki zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, ugotowania i ostudzenia.
Jajka ugotuj na twardo. Pomidory pokrój w ósemki. Na dużym półmisku ułóż różyczki kalafiora, jajka i pomidory. Posyp solą i pieprzem.
Przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj dokładnie jogurt z majonezem i czosnkiem. Sałatkę polej rąk przygotowanym sosem, posyp posiekanym koperkiem i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.