zespół adehade – nieinwazyjny lifting twarzy Warszawa

Pyszne i proste potrawy z patisonów

Pyszne i proste potrawy z patisonów

Maj 21, 2021

Patison to dyniowate warzywo przypominające cukinię lub dynie. Dodatkowo jest lekkostrawne i mało kaloryczne, mające delikatny smak. Dlatego poleca się go osobom na diecie jak i tym, którzy lubią łagodną, lekką kuchnię.

Jak przyrządzać patisona?

Patisona najlepiej traktować podobnie do dyni lub cukinii. Tak samo jak te warzywa patisony można smażyć, zapiekać, faszerować, gotować czy przyrządzać z nich zupy. Nie ma najmniejszych przeciwwskazań by do dania z cukinią lub dynią dodać patisona jako urozmaicenie.

Patisony potrawy

Przykładowym daniem z patisonów i cukinii może być zupa z kaszą jaglaną . Bardzo sycące danie odpowiednie na diecie.
Potrzebujemy :

  • 2 patisony – około 800 gram,
  • 1 cukinię,
  • 1 szklankę kaszy jaglanej,
  • ugotowaną marchewkę,
  • 1,5 litra rosołu,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ⅓ szklanki śmietany,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek,
  • ząbek czosnku,
  • preferowany przez nas tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cukinie i patisony obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, po czym wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając. Potem zdejmujemy z ognia i rozcieramy blenderem miękkie warzywa. Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zblendowanych warzyw. Całość zalewamy rosołem, dodając śmietanę i pietruszkę. Przeciskamy czosnek przez praskę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Mieszamy co jakiś czas.
Do gotowej zupy dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy i podajemy smaczny, ciepły posiłek.

Drugą propozycją są placki z patisona i cukinii . Są to delikatne, pyszne i łatwe do zrobienia placuszki idealne na obiad lub kolacje.
Potrzebujemy :

  • 1 cebuli,
  • 1 cukinii,
  • 1 patison,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka do zagęszczenia ciasta – według potrzeby,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej,
  • cukier lub śmietana do gotowych placków.

Przygotowanie
Patisona, cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Starte warzywa doprawiamy i łączymy z jajkami i mąką. Ciasto ma być gęste, więc dodajemy tyle mąki ile jest to potrzebne. Jeśli nie chcemy dużo jej dodawać możemy najpierw osolić warzywa i zostawić na godzinę, a następnie za pomocą łyżki odlać nadmiar wody.
Ciasto nakładamy na nagrzaną patelnię łyżką i formułujemy w placuszki. Smażymy z obu stron.
I gotowe.